2013. december 23., hétfő

Ki hozza az ajándékokat?

Mivel kicsit el vagyok veszve a témában, ezért utána olvastam. Anno ugyanis szinte veszekedtünk az iskolában arról, hogy karácsonykor ki hozza az ajándékokat: Mikulás, Télapó, Jézuska, Angyal. Hogy nálatok kitől kapjátok, azt oldalsávban szavazás formájában elárulhatjátok, vagy meg is írhatjátok kommentbe. 
Nálunk a Jézuska hozza, hozta az ajándékokat a karácsonyfával együtt. Gyerek koromban távozását csengőszó jelezte, s azt hogy ott járt mutatta, hogy ott lett a karácsonyfa és tövében az ajándékok, melyek kibontása előtt a fában gyönyörködve karácsonyi dalokat énekeltünk.
Na de, pont a rádióban hallottam, hogy Németországban a Christkind (magyarul Jézuska) hozza az ajándékokat, a protestáns vidékeken pedig Nikolaus (magyarul: Mikulás), habár a Mikulás mai alakja amerikából terjedt el Németországban.
Nálunk az én gyerekkori tudásom az volt, hogy mikulás december 6.-án jön, tehát tök logikus, hogy nem jöhet újra 3 hét múlva. A Télapó meg a Mikulás csak álnéven.
Kicsit utánaolvasva azt találtam, hogy az ajándékozó Mikulás hagyománya osztrák hatásra alakult ki, a név pedig szlovák eredetű, és leginkább Szent Miklóshoz köthető, és régen az égben lakott és figyelte, hogy ki jó és ki rossz, voltak manói és krampuszai, de egyértelműen Miklós napkor járt, aztán ez már részben amerikai hatásra, részben pedig a fogyasztói társadalomnak köszönhetően homályosabbá vált, már nem csak Miklós napon jöhet, hanem karácsonykor is, és már nincsenek manók s krampuszok sem mellette, na meg leköltözött a földre, és nem csak a jó gyerekeket jutalmazza. 
A Télapó a Mikulás másik neve, ugyanazt a személyt takarja, elterjedése a szocializmusnak köszönhető. A Mikulás név is csak olyan 50 évvel korábban terjedt el. A Mikulás Télapóra cserélése orosz hatás, valamint a keresztény hagyomány kigyomlálására tett kísérlet eredménye. 
A Jézuska pedig egyértelműen a keresztény hagyomány, azon belül is inkább katolikus hagyomány. Alakja a karácsonyhoz kötődik. A hagyomány szerint Kelet-Európában és a katolikus nyugaton ő hozza a karácsonyi ajándékot.
A hagyomány szerint a Jézuska mellett hozhatja az ajándékot és a karácsonyfát az Angyal, Angyalka is, és akár ő, akár Jézuska hozza az ajándékot, mindenképpen csengettyűkkel jelzik érkeztét. Mai Magyarországon nem igazán különül el tájegységeket tekintve, hogy hol melyik hozza, azonban Erdélyben Angyal, Partiumban pedig Jézuska a hagyomány.
A rénszarvasos Mikulás alakja egyértelműen amerikai, és a múlt század elején kitalált figura.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése